Jurslaskolan är en F-6-skola som ligger cirka en mil norr om Norrköping. Vår skola har en hälsoprofil vilket bland annat innebär att vi har en stark koppling till naturen.

måndag 12 februari 2018

Månadsbrev åk 6 februari och mars


Kalendarie för åk 6 februari och mars 2018
Vecka
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
v. 7
Brev om tankar kring åk-7
12
Hkk grupp 2
13
Idrott
14
Aktivitetsdag
Stadium Arena - egen mat
15
16
Värdegrunds-grupp 08:30
v.8
19
Sportlov
20
Sportlov
21
Sportlov
22
Sportlov
23
Sportlov
v.9

26
Hkk grupp 2
27
Idrott
28
Idrott- dansen ska börja filmas
Biblioteksrast kl 12:00-12:40
1
2
v.10
enkät
5
Hkk grupp 2
6
Idrott
7
Idrott
Biblioteksrast kl 12:00-12:40
Nyhetsquiz
8
9
v.11
12
Kärngrupp
13
14
15
16
V.12
19
Studiedag
20
Studiedag
21
Teknikprov
22
23
VGG kl 10

Hej!
Dagarna går i rasande fart och nu är vi redan en bra bit in i februari månad. Eleverna har kommit igång bra med sin sista termin här på Jursla och vi upplever att den generella motivationsnivån är hög. Fokus denna termin är ofrånkomligt de nationella proven och förra veckan gjorde eleverna nationella proven i svenska. Det var väldigt kul att se att eleverna var peppade och målmedvetna och de var verkligen fantastiskt duktiga!  

Datum för de övriga Nationella Proven följer nedan:
  • I matematik har vi NP veckan 15, direkt efter höstlovet, tisdagen den 10/4 och torsdagen 12/4.
  • I engelska har vi NP vecka 18, onsdagen den 2/5 och fredagen den 4/5.

Upplägget kommer att likna det vi redan genomfört, nämligen 2 delprov per dag som sker på förmiddagen och efter det så har vi en lugnare eftermiddag där vi låter eleverna slappna av och ha roligt tillsammans.

Ett viktigt datum är 14 februari då vi har aktivitetsdag i 4-6. Mer info finns i separat blogginlägg men det allra viktigaste är att komma ihåg rätt kläder och att eleverna ska ha med sig egen mat som ska räcka hela dagen.

I de olika ämnena jobbar vi på enligt följande.

Matte: Eleverna har arbetat med algebra kombinerat med att fortsätta utveckla sitt algoritm-räknande i de 4 räknesätten. Vi har även lagt en del fokus på att låta eleverna träna sig i att redovisa sina beräkningar på ett tydligt och strukturerat sätt. Vi kommer att efter sportlovet börja förbereda oss inför nationella proven genom att repetera alla olika delar av matematiken som vi arbetat med under läsåret.

Engelska: Vi har läst mycket fokus på att skriva på engelskan och vi kommer fortsätta med det. Ett nytt arbetsområde där eleverna skriver en form av resedagbok kommer förhoppningsvis att inledas om ett par veckor.

Idrott: I idrotten väntar vi fortfarande med spänning på våra armband från Lifee då de kommer spela en central roll i hälso- temat som vi ska jobba med härnäst. Vår förhoppning är att de kommer så snarast. Under tiden har vi haft dans som tema och eleverna har ett par tillfällen på sig att färdigställa sina koreografier, som de skapar i smågrupper.   

Svenska: Hittlls har mycket arbete fokuserat på repetition av läs-och skrivtekniker inför nationella proven. Vi kommer att fortsätta bearbeta och utveckla de teknikerna utifrån de texter barnen läst och skrivit till nationella proven. Vi kommer även att påbörja arbetet med poesi.

So: Vi fortsätter arbetet med bland annat källkritik kring nyheter i samhällskunskap, i religion arbetar vi vidare med världsreligionerna samt etik, moral och vänskap.  

Bild: Vi jobbar på med en självständig uppgift i bilden, eleverna får ta mycket eget ansvar för sitt arbete och vi kommer köra på som vanligt ett par veckor till.

I övrigt har vi märkt att eleverna har börjat ta ut svängarna lite för mycket gällande vissa saker och vi kommer därför att behöva skärpa och förtydliga reglerna som vi har, i skolan generellt och särskilt i klassrummet. Vi kommer därför, likt vi gjorde en period förra året, att samla in elevernas mobiltelefoner då vi märkt att de i många fall återigen används till felaktiga saker under skoldagen.

Vi har även börjat ha problem med elever som vandrar i korridorerna under lektionstid och det som är meningen att vara ett snabbt toalettbesök har en tendens att bli en slags extra-rast som kan ta både 10 och 15 minuter. Den förlorade lektionstiden har vi helt enkelt inte råd med så därför måste vi skärpa reglerna där. Toalettbesöken får prioriteras till eller i samband med rasterna. Om det skulle uppstå akut behov under lektionstid så kommer vi så klart inte neka någon att gå på toa.

Vi har blivit inbjudna att delta i ytterligare en mobbingenkät som Linköpings universitet genomför. De kommer att komma ut till oss, mest sannolikt, under v. 10 och då får eleverna med sig information och medgivandeblankett hem. Det är sedan upp till er föräldrar att anmäla ert barn att delta eller inte i enkäten.

Vi vill påminna om att noga märka upp elevernas kläder för det glöms en del saker både i omklädningsrum och kapprum och vi undviker onödiga konflikter ifall det står tydliga namn i kläderna.

Sist men inte minst så vill vi påminna er om att fylla på mellisskåpet, för det är lång tid att inte äta något mellan frukost och lunch, så en frukt eller ett par knäckemackor gör stor skillnad på både humör och ork för inlärning.

Med vintervänliga hälsningar!

Pedagogerna i åk-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar